ISMERTETŐ
> Miazma, avagy az ördög köve Előzmények Az Interaktív film Kalandjáték

Miazma, avagy az ördög köve

 

2006-ban a Jumurdzsák gyűrűje produkció volt az első magyar interaktív film és egyben az  első  olyan  számítógépes  kalandjáték,  amelyet  városmarketing  célokra  hasznosítottak. Ugyanekkor született az Egerben letelepedő amerikai újságíró, Jonathan Hunt karaktere is,  aki azóta tucatnyi történetben eredt magyar vonatkozású történelmi rejtélyek nyomába. Feltűnt jónéhány városfelfedező turisztikai játékban,  valamint  immáron 3  bestseller  számba  menő  regényben is.

 

A Private Moon Studios 2015-ben megjelent új interaktív filmje, a MIAZMA ezúttal az MTA Atommagkutató intézete felkérésére készült és Debrecenben játszódik.  Ebben az epizódban hősünk ártatlan, néhány naposra tervezett debreceni kirándulása változik át  eleinte egy eltűnt srác utáni nyomozássá, majd egy százötven évvel ezelőtt leesett meteorit utáni kutatássá,  végül  pedig  rejtvényfejtéssé,  amely a múlt kódolt üzeneteire derít  fényt.  Kiderül, hogy a történelem során sokak sorsát  befolyásoló  ördögi  „lebkő”  mit  tartalmaz:  gyémántot,  az  örök  élet  elixírjét,  egy  eddig  nem  ismert  elemet, vagy netán egy pusztító  erejű  miazmát.

 

Eközben  Jonathan Hunt bőrébe  bújva  belelátunk  a Debreceni Református  Kollégium egykori és mai működésébe, megismerünk részleteket neves fizikusok (pl. Hatvani  István és Szalay Sándor) életéből és munkásságából, felfrissíthetjük - és végre használhatjuk is a gyakorlatban – az iskolai fizika órán tanultakat, valamint nem utolsó sorban közelről is  bepillanthatunk  az Atomki falai mögé, megtudván,  hogy  kik  és  mivel  is  foglalkoznak  egy  atommagkutató intézetben.

 

Az ördög köve c.  Jonathan Hunt regény történetét részben feldolgozó mű a kalandjátékosok által régen várt, méltó folytatása  az eFestival-díjas Jumurdzsák gyűrűjének, bár egyes elemeiben eltér az elődjétől.

 

A MIAZMA munkáit  is Pierrot  irányította,  aki  az  új  interaktív  film producere,  forgatókönyvírója és game-designere is egyben. A produkció rendezője ismét Komlós András,  operatőre Khin András, gyártásvezetője Kun Richárd.  Jonathan  Hunt szerepében  Görög Lászlót láthatjuk viszont, de olyan kiváló színészek is megjelennek a játékban, mint Gáti Oszkár, Kerekes Vica, Dunai Tamás vagy a fiatal tehetség Dósa Mátyás.  Magyarországon a játék a Természet Világa című magazin DVD-ROM mellékleteként jelent meg.

 

A  MIAZMA  egy nonprofit vállalkozás. Megvalósult Az Atomki tudományos eredményeinek terjesztése és népszerűsítése: Megérthető-elérhető fizika című projekt keretében.