ISMERTETŐ
Miazma, avagy az ördög köve > Előzmények Az Interaktív film Kalandjáték

Előzmények

 

Jonathan Hunt története 2005-ben indul, amikor az amerikai oknyomozó újságíró, a New York Times munkatársa Egerbe érkezik. Ő történetesen annak a Samuel Hunt brit etnográfus professzornak a dédunokája, aki a XIX. század elején ősi táblajátékok nyomába eredt – az ő utazásairól szól a Private Moon Studios AGON sorozata. Jonathan sokmindenben hasonlít rá: őt is foglalkoztatják a múlt emlékei, újságírói szakterülete a műkincs-kereskedelem. Szeret felfedezni és utazni, többek között ezért is dönt úgy, hogy a távoli Magyarországra jön pihenni – és talán új életet kezdeni. De elhatározásnak más okai is vannak.

 

Kiválóan beszéli a nyelvet, hiszen édesanyja magyar volt, és Jonathan nem járt még soha a szülőföldjén. Ugyanakkor van két titokzatos levél is világutazó dédapja hagyatékban bizonyos Ábray Pál magyar fizikustól, aki egy időgépet emleget elég zavarosan. A szálak Egerbe vezetnek és Jonathan elhatározza, ennek is utánajár.

 

Egerben rátalál egy Jámbor Mihály nevű idős emberre, aki szintén egyik felmenője után kutat. A családtag a nagyapja, akinek nyoma veszett az előző századfordulón – nagyjából akkor, amikor a Jonathan által őrzött levelek íródtak. Kiderül, hogy az öregúrnak ismerős Jonathan története, és kettejük kutatása ezen a ponton valóban összefonódik.

 

Mielőtt azonban további részleteket oszthatnának meg egymással, Jámbor Mihállyal végez egy váratlan szívroham. De utolsó erejével még hátrahagy egy üzenetet Jonathan számára. Ebben rá ruházza addigi kutatásainak eredményeit és utolsó kívánságát: járjon a rejtély végére. Hunt kétkedve fogadja az öregúr rögeszméjét, mely szerint a nagyapa eltűnése összefügg a Gárdonyi Géza regényében szereplő Jumurdzsák alakjával. Jámbor Mihály ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy ő volt az, akiről az író Jumurdzsákot mintázta, miután a levelekből ismert Ábray professzor időgépével kísérletezve a „múltba veszett”.

 

Jonathan – kételyei ellenére – felveszi a szálakat, majd hamarosan tapasztalja, hogy kutatását valakik minden áron igyekeznek megakadályozni. Ez azonban nem tántorítja el az edzett oknyomozót attól, hogy megtudja az igazságot – és fényt derítsen arra is, miért játszott olyan fontos szerepet az Egri csillagokban egy talizmán, Jumurdzsák gyűrűje.

 

A 2006-ban megjelent interaktív film játékterve, forgatókönyve és zenéje szintén Pierrot nevéhez fűződik, a filmjelenetek rendezője Komlós András, vezető operatőre Árva László. Jonathan Hunt szerepét Görög László, Jumurdzsákot Bárdy György, Ábray Pált Vallai Péter alakítja; további főszereplőként Jordán Adélt láthatjuk, de feltűnik többek között Kézdy György és Ganxsta Zolee is.