A kalandjáték

 

A kalandjáték a számítógépes játékok egyik leggazdagabb, többnyire erőszakmentes műfaja, melyre a sztori, a képi világ, a zene, valamint a rejtvények szinergiája jellemző. A történet elsődlegessége miatt gyakran épít más narratív műfajokra is (irodalom, film). Elsősorban a  jó történeteket kedvelő, rejtélyek után szívesen nyomozó közönséghez talál utat. (A statisztikák szerint a rajongótábor nagy részét hölgyek alkotják, és egyre többen vannak az idősebb korosztályokból). Gyakran ismereteket is átad – ahogy teszi ezt a Private Moon Studios valamennyi játéka.

 

A kalandjátékban egy „interaktív történet” áll a középpontban; a játékos a főhőst irányítva bontakoztatja ki és fejezi be azt. Ehhez meg kell oldania egy rejtélyt vagy bűnügyet, esetleg el kell hárítania valamilyen katasztrófát. Míg egyéb műfajokban a sztori csak keretet ad és a lényeg a műfajra jellemző feladatmegoldás (küzdelem, stratégia, ügyesség, stb), a kalandjátékban általában nem  kell harcolni, nincsenek gyors reflexeket igénylő, adrenalinszint-növelő feladatok, és függőséget sem okoz. De ez távolról sem jelenti azt, hogy maga a feldolgozott történet nélkülözné a konfliktust, a drámát.

 

A játékmód jellemző elemei: kommunikáció a játékbeli karakterekkel, tárgyak, dokumentumok összegyűjtése és megfelelő használata, rejtvények megoldása. A logikus gondolkodás a kalandjátékban nélkülözhetetlen – ezáltal fejleszti is azt.

 

A kalandjátékok többsége egérrel irányítható ("point-and-click"), de léteznek billentyűzetről kezelhetők is. Ilyenekkel főleg a régebbiek között találkozhatunk. A kommunikáció módja eleinte az írott szöveg volt, ma már fejlett hangszinkron és hangeffektek, továbbá igényes színészi produkció is tartozik a játékhoz. Sokat vitatott kérdés a játék nézőpontja: vannak, akik jobban kedvelik az ún. belső nézetet, amikor a főhős szemszögéből nézhetik a virtuális világot, mások a külső nézetre voksolnak, amikor magát a főhőst is láthatják a képernyőn.

 

A legjellemzőbb platform mindmáig a PC illetve kisebb arányban a Mac, de egyre több klasszikus és új kalandjáték érhető el főleg Android és iOS tableteken, mobiltelefonokon is. Tipikusan egyjátékos műfaj, ritka a többjátékos üzemmód. Ez azonban csak technikailag értendő, mivel a kalandjáték úgy is jó szórakozás, ha egyszerre többen ülnek a gép előtt.

ISMERTETŐ Miazma, avagy az ördög köve Előzmények Az Interaktív film > Kalandjáték