Mozgás és műveletek a játékban

A filmjelenetek alatt nincs teendőd, de lehetőséged van egy kattintással átugrani azokat. Ezt persze nem javasoljuk, kivéve akkor, ha valamiért újrajátszol egy részt és már láttad.

Az interaktív játékban különböző ikonokra kattintva tudsz mozogni, kommunikálni, tárgyakat felvenni és használni,  dokumentumokat olvasni. Néhány ikon állandóan szem előtt van, a többi csak a kurzor megfelelő helyzetében látható.

 

Az ikonok

Nagyítás (közelkép)

A NAGYÍTÓ a kurzor mozgatására megjelenik a tárgyon, ha az közelebbről is megvizsgálható. Ehhez kattints az ikonon! A közelképet érdemes jól megnézni, mert néha más műveletekre is van lehetőség!

Bezárás

A jobb felső sarokban látható (X) ikonra kattintva kattintással léphetsz ki közelképekből, párbeszédből, dokumentumokból. (Ablakban megjelenő közelképek jobb kattintással is bezárhatók.)

Beszélgetés

Ha egy személyen BUBORÉK ikon jelenik meg, kattintással meg tudod szólítani.

Ha tárgyon látod, beszélni tudsz róla.

 

Tárgy használata, átadása

A FOGASKERÉK a kurzor mozgatására jelenik meg ott, ahol egy tárgyat tudsz használni, működésbe hozni, vagy valakinek megmutatni. (Lehet, hogy egy másik tárgy is szükséges ehhez!) A felvett tárgy akkor használható az adott ponton, ha ráhúzáskor az ikonja megszűnik áttetszőnek lenni. Előfordulhat, hogy ennek ellenére sem történik semmi vagy a személy nem reagál – ilyenkor valószínű, hogy később lesz teendő a tárggyal azon a helyen!

Tárgy felvétele

Ha egy tárgyon a KÉZ ikon jelenik meg, az felvehető vagy megmozdítható. A felvett tárgyak az INVENTORY-ba kerülnek (a képernyő tetején).

 

Hátoldal

Dokumentumok esetében a lap megfordítására szolgáló ikon.

 

 

Továbblépés / lapozás

Az ÜRES KÖR (legtöbbször a kép valamelyik szélén) mutatja, merre léphetsz tovább. Ha a kurzort fölé viszed, megjelenik a körben a haladási irányt mutató nyíl, ekkor rákattintva Jonathan kilép a helyiségből vagy helyet változtat.

Többoldalas dokumentumoknál, könyveknél ugyanez az ikon a lapozást jelenti.

 

Kilépés közelképből

Bizonyos közelképek nem külön ablakban jelennek meg. Ilyenkor a lap alján látható fehér körön kattintva léphetsz ki, ami ugyanúgy működik, mint a továbblépést szolgáló ikon.

 

 

Térkép

Az IRÁNYTŰ ikon a kurzor mozgatására jelenik meg a kilépési pontokon - többnyire ajtón, kijáraton, a kép szélén. Rákattintva a térkép jelenik meg, ahol másik helyszínre ugorhatsz.

Rejtvények ikonkészlete

A rejtvények saját ikonkészlettel rendelkeznek. (Részletesen ld. a REJTVÉNYEK fejezetben)

Az Inventory

A tárgyak és dokumentumok a képernyő tetején megjelenő készletbe kerülnek (elterjedt angol nevén INVENTORY). Itt a jobb egérgombbal közelről megnézheted, elolvashatod azokat.  Az inventory bizonyos tárgyai az egérrel egymásra húzva kombinálhatók is. Egy tárgy akkor kombinálható egy másikkal, ha ráhúzáskor az ikonja megszűnik áttetszőnek lenni. A sikeres kombinációt egyedi hangeffekt is jelzi.

 

Kommunikáció

A kalandjátékok egyik legfontosabb eleme az információszerzés kommunikáció útján. Ha egy személyen buborék látható, kattintással meg tudod szólítani, ha fogaskerék, akkor egy tárgyat kell átadnod, megmutatnod neki. Ha a buborék tárgyon jelenik meg, beszélni tudsz róla. A válaszokban sokszor kulcsinformációk hangzanak el, ezért minden témára kérdezz rá!  De ha sietős a dolgod, a választ egy kattintással leállíthatod (X). Nem lesz lehetőséged meghallgatni máskor, mégsem maradsz le semmiről, mert az elindított beszélgetéseket (de csak azokat) megtalálod Jonathan jegyzetfüzetében, amit a második nap elejétől az inventory-ból bármikor elővehetsz.